Ordinul Negru – James Rollins

Aseară am terminat de buchisit “Ordinul Negru”, scrisă de James Rollins. Mi-a plăcut. Mult! Chiar dacă rândurile despre mecanica cuantică, ale cărei descoperiri duc la formarea scânteii primordiale a vieţii, înainte de teoria lui Charles Darwin, au trebuit citite de mai multe ori, ca să înţeleg perfect ce vor să spună.

- Un set de patru până la şase gene de control au apărut în codul genetic chiar înainte de era cambriană. S-au dovedit a fi cele care controlau dezvoltarea embrionului, definind ce urma să apară sus şi jos, în dreapta şi în stânga, deasupra şi dedesubt, alcătuind, în mare parte, corpul. Musculiţa de oţet, broaştele, oamenii, cu toţii au exact aceleaşi gene Hox. Poţi scoate o genă Hox de la o muscă, o poţi înlocui cu una din ADN-ul unei broaşte şi funcţionează foarte bine. Cum aceste gene sunt cele care controlează în mod fundamental dezvoltarea embrionară, orice schimbări minuscule la nivelul lor atrag după sine organisme cu totul şi cu totul diferite”.


- Însă ceea ce este şi mai important, spuse Anna, pe un ton din ce în ce mai răspicat, mecanica cuantică explică modul în care a apărut prima scânteie de viaţă. Ţi-aduci aminte de cât de puţin probabil era ca acea primă proteină capabilă să se reproducă să se fi format în supa primordială? În lumea cuantică, întâmplarea este total eliminată din ecuaţie. Prima proteină capabilă să se reproducă s-a format pentru că din haos a apărut ordinea. Capacitatea sa de a măsura şi de a face să se schimbe potenţialul cuantic a învins mişcările de izbire şi lovire la întâmplare care avuseseră loc în supa primordială. Viaţa a început pentru că a fost un instrument cuantic de măsură mai bun”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu